De politie in Flevoland heeft in het onderzoek naar het dragen van naziuniformen op Urk nog eens drie mensen wegens wapenbezit gearresteerd. Het gaat om personen van achttien, negentien en twintig jaar oud. Eerder werd in de zaak ook al een aanhouding verricht.

 

Aanleiding voor de arrestaties zijn foto’s van jongeren in naziuniformen op Urk. Op zaterdag 11 september doken er beelden op van jongeren die in nazikleding de straat opgingen. Naar verluidt ging het om een coronaprotest, maar volgens de politie is “dit op basis van het onderzoek tot dusverre niet gebleken”. De vuurwapens die op de foto’s te zien zijn, vormden voor de politie aanleiding om woningen te doorzoeken en arrestaties te verrichten.

Op 14 september werd de negentienjarige vermoedelijke eigenaar van een gevonden vuurwapen aangehouden. Drie dagen later werd een tweede verdachte aangehouden en zaterdag volgden nog twee arrestaties. Alle verdachten zijn na hun verhoor in vrijheid gesteld, maar ze worden nog wel van wapenbezit verdacht. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit. Ook worden er mogelijk meer wapens gevonden.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of het dragen van naziuniformen op straat strafbaar is.